Професионално повеляване

probendingПрофесионалното повеляване е най-популярният спорт в Репъблик Сити. В него се играе на два отбора от по трима повелители. Целта на играта е да се завоюва възможно най-много територия на ринга в рамките на определено време или да се изблъска противниковия отбор от ръба на ринга.
Полето за игра е шестоъгълно и разделено на две страни – червена и синя, – всяка от които е разделена на три зони. Всяка страна има 21 дупки, които освобождават за състезателите Земни повелители миниатюрни камъни, подобни на земни монети. Скари преминават през линиите между зоните, позволявайки на Водните повелители да използват вода от коритото под ринга. Има гъвкави въжета (като в истинския бокс) на периферните страни на ринга, но двата противоположни края са отворени за изблъскване във водата долу. Реферите гледат от високите си странични места.

Скалните дискове, освободени на арената, са кръгли и с диаметър малко по-голям от петнайсет сантиметра. Те са направени от твърда глина и въпреки че не са особено меки, се чупят ако ударят достатъчно силно играч. Под всеки диск има втори, който се издига, когато първият е премахнат. Тези дискове се използват за оръжие по време на мач.

Печелене на територия

След старта на мача всеки отбор трябва да се намира в първата вътрешна зона, тази, която е най-близо до центъра на арената. Ако състезател бъде избутан в зона две от някого от противниковия отбор, трябва да остане там и не може да се върне в зона едно, както и ако впоследствие бъде избутан в зона три не може да се върне във втората. Състезателят, който е напълно избутан от ринга, не може да се върне по време на този кръг от състезанието.
Ако и тримата членове на един отбор бъдат избутани в зона две, зелена светлина се появява в централната линия и другият отбор получава правото да напредне в зона едно на противниците си. Ако го направят, не могат да се върнат в своята зона. Ако пък успеят да изтикат всичките си опоненти в зона три, друга зелена светлина се probending3появява между зони едно и две и те могат да напреднат в зона две. Обаче, ако отбор, който е избутан, успее да изтика противниците си зона назад, може да си върне територия. Основната цел и на двата отбора е да се изтикват, за да печелят територия.
Друг начин за печелене е изпълняване на нокаут, в който и тримата противникови играчи се изхвърлят едновременно от ринга. Това води до автоматична победа в мача, дори и избутаните да са спечелили повече кръгове.
В случай на равен резултат, реферът хвърля монета, символизираща двата отбора. Отборът, на чиято страна падне монетата, избира кой елемент да предизвика. Например, ако избере огън, двамата огнени повелители се изправят един срещу друг и е битка един-на-един за целия мач.

Печелене на точки и на мач

За да се спечели кръг, отборът трябва да спечели територия преди да изтече определеното време. Ако никой отбор не го направи до края на кръга, отборът с повече останали на ринга играчи става победител. Но ако отборът с по-малко играчи е спечелил повече територия, той печели кръга.
Побеждаването в мач става с печелене на повече кръгове от противниковия отбор, както и с изпълнение на  нокаут – такъв, при който всички членове на противниковия отбор са изхвърлени от ринга едновременно.
Дори и един отбор да спечели два кръга, трябва да играе добре и през третия, защото мачът може да свърши с нокаут в чужда полза.

pro-bending

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s