Водно повеляване

Повеляването на Водата е едно от четирите елементални изкуства – хидрокинетичната способност за контрол над водата във всичките й форми. Този вид повеляване се използва от хората от Водните плeмена, които са разделени на Северния и на Южния полюс. Съществува и по-малко известното Племе от Мъгливото блато. Някои от жителите на Републиката на обединените нации също са водни повелители. Всеки от тези народи си има свой уникален стил на повеляване.
Водата е елементът на промяната. Повеляването на водата черпи силата си от Луната и първите Водни повелители са се учили, наблюдавайки как тя бута и придърпва приливите и отливите. Водните племена са единствените хора, които не са усвоили повеляването си от животни, въпреки че все пак Духовете на Луната и Океана са се превърнали в риби.
Бойният стил на Водните повелители произтича главно от грациозното изпълнение в хармония с околната среда. Стилът на повеляване на Племето от Мъгливото блато обаче е по-суров и пряк. Водните повелители използват потока на енергия; те оставят защитата си да се превърне в нападение и обръщат силите на противниците си срещу самите тях.

Произход

lionturtle waterПо време на епохата на Раава силата на Водното повеляване се давала от водната лъвокостенурка, която я осигурявала временно с цел защита на хората, дръзващи да навлязат в Пустошта на духовете. Но лъвокостенурките се отказали от ролята си на защитници на човечеството, когато настъпила Ерата на Аватар – и тогава отказали повече да дават на хората силата на повеляването. Наследниците на хората, живели върху водната лъвокостенурка, в края на краищата отново се научили да повеляват на водата, като наблюдавали как Луната избутва и придърпва приливите и отливите на Океана; научили се как сами да постигат този ефект. Затова те имат силна духовна връзка с Луната и Океана.
Водните повелители са единствените повелители, които не са усвоили призоваването си от животно, но откакто Духовете на Луната и Океана са въплътени в животни, можем да класифицираме и Водното повеляване като произтичащо от животно.Според свитъка за Водно повеляване, думата се превежда като „Божественото Умение да Спираш Водата“.

Бойни стилове

Водното повеляване е основано на стила Т`ай Чи Ч`уан, специално Янг стила. Това е китайско бойно изкуство, за което са характерни бавните движения и елегантните форми, които извикват усещането за течаща вода. Силата на Водното повеляване е в гъвкавостта му. Вместо да поддържа отделни методи за нападение, Водното повеляване използва отбранителни техники, които могат да се трансформират в атаки и отговаряне на удара с удар – защита, преминаваща в нападение. Вместо просто отклоняване на атаката, отбранителните маневри на Водното повеляване се фокусират в контрола, постигнат чрез обръщане на силата на противника срещу него, а не директното му нараняване.

Засилено Водно повеляване

Водното повеляване е доста усилено по време на нощта, заради родствеността му с луната. Най-могъщо е по време на пълнолуние и това е моментът, в който един-единствен Воден повелител може да надвие няколко противници с относителна лекота.
Повеляването на кръвта е възможно единствено по пълнолуние от майстори на Водното повеляване. Воден повелител може също така да се противопостави на повеляване на кръвта по същото време и по същите причини.
Важно е да се отбележи, че способностите за Водно повеляване не се засилват по време на слънчево затъмнение. По време на слънчево затъмнение луната е точно пред слънцето. Цялата блокирана от луната слънчевата светлина се отразява в далечната й страна. Близката й до земята страна е напълно тъмна, което означава, че е във фаза новолуние. При слънчево затъмнение луната винаги е нова.

Противоположно повелителско изкуство

Противоположно повелителско изкуство на Водното повеляване е Огненото повеляване, макар че и при двете е нужна вътрешна дисциплина и силна връзка с небесните тела. Огнените повелители използват бързи и силни удари, за да изстрелват огън, докато Водните повелители използват бавни движения и елегантни обръщания и завъртания, за да върнат тласъка на противниковата атака със струи вода. Огнените повелители атакуват първи, докато Водните изчакват и обръщат атаките на противниците си срещу самите тях.
И Водното, и Огненото повеляване боравят с външна топлинна енергия. Опитните Водни повелители могат да првърнат дъха си в лед, а също и да затоплят супата си.

Стилове на Водно повеляване

Има три стила на Водно повеляване – Северен, Южен и от Мъгливото блато. Войната едва не унищожава Южното племе. Хама е единствената оцеляла Водна повелителка, която е напълно обучена на Южния стил и не е ясно колко от знанията си е предала на Катара преди двете да станат врагове.
waterbendingПлемето от Мъгливото блато е издънка на Южното Водно племе, но неговият стил на повеляване се е променил много през поколенията и се е развил като отделен.
Северното Водно племе първо развива Водното повеляване и това се случва в дома им на Северния полюс. Когато Южното Водно племе се формира на Южния полюс, то развива малко по-различен, но доста подобен стил. Традиционните стилове на Водно повеляване на двете племена се съсредоточават в грациозни и плавни движения на атака. Често се използват за превръщане на вода в сняг и лед. Северните Водни повелители по традиция действат по-отбранително, с повече стратегия и имат строителни повелителски техники. Южните повелители пък са по-агресивни при бой и показват повече нападателни техники.
Стилът на Мъгливото блато се използва от племето на Мъгливото блато в Земното кралство. Вместо грациозните и плавни движения на другите два стила, тези повелители имат непреклонна права стойка, което вероятно отразява природата на застоялата вода в родното им блато. Те използват сковани кръгообразни движения с ръце като перки, за да движат водата. Този стил е много ефективен за придвижване на лодките на племето.
plantbendingБлатните повелители не използват сняг и лед при атаките си толкова често, колкото го правят полярните им братовчеди. Сред някои от тях обаче съществува умението да се повелява на растенията. Хама я налучква с годините, но предпочита вместо да повелява на растенията чрез водата им, да я вади от тях.
Стилът на Мъгливото блато е много добър за бой. Повелителите използват забележителни движения на краката и ръцете в желаната посока, създавайки цитове преди да пристъпят към ударните движения за атака.

Лечение

Водните повелители могат да развият и допълнително умение – да лекуват рани чрез пренасочване на енергийните пътеки или чи през тялото, използвайки водата за катализатор. Водният повелител обгражда болният или ранен човек с вода, която засиява със сребърна светлина. В Северното Водно племе само момичетата се обучават на това умение.

Символ на елемента

Символът за Вода и Водно повеляване е кръг, обхващащ изливаща се надясно океанска вълна с три спираловидни гребена, символизираща водата. Символизира също и как Духовете на Луната и Океана работят заедно (Луната е символизирана от кръга, в който е изображението на океана). Символът е основен за духовността на Северното Водно племе и е изобразен на огърлицата на Катара, издълбана от Учителя Паку за баба й като годежен подарък.

Любопитки

– Всичките подвидове на Водното повеляване са развити от различно племе. Лечителството е на Северното Водно племе, повеляването на растения – на племето на Мъгливото блато, а кървавото повеляване – на Воден повелител от Южното племе.
– Катара е единствената, която е видяна в сериите да използва всичките подвидове.
– За разлика от другите елементи, Водното повеляване е единственото, което не е изучено от животни, а от Луната и Океана. Все пак духовете им сега са въплътени в риби, така че може да се каже, че източникът на знание на Водните повелители сега също е донякъде в животни.
– Издълбаният на огърлицата на Катара символ много прилича на символа на Водното повеляване.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s