Чи и блокиране на чи

Чи е метафизичната енергия, течаща в тялото. Тя е корен на повеляванията на елементите и на някои други умения.

Чи и повеляването са дълбоко свързани. Изглежда то е способността да се манипулира с чи до точката, в който да може да се взаимодейства с околната среда и тя да се изменя. Откъм чи четирите повелителски изкуства са наистина едно и също.
Просветени хора като Гуру Патик и Хуу обясняват понятието чи като енергията на живота, която обитава всички живи същества и ги свързва в едно цяло едни с други, с обкръжаващата ги среда и с Вселената.
Хората и някои животни имат потенциала да се свързват силно едни с други, което дава възможност на Патик, Хуу, Енг и другите като тях да откриват местоположението на живите същества, като улавят мислите и емоциите им, потапяйки се в своето собствено чи.
Различните видове повелители, Аватар и неповелителите показват умения в изкуството на манипулиране на чи, доказващо, че то е универсална дарба и може да бъде усвоено от всеки.

Блокиране на чи

Блокирането на чи е специална способност, която се използва от Борците за равенство срещу враговете им. Когато те блокират нечие чи, мускулите на жертвата стават безполезни, освен това се възпират повеляващите му/й способности.
Блокирането на чи се прилага чрез натиск върху специални точки от човешкото тяло чрез бързи ръгания и юмручни удари. Някогашната приятелка на Азула Таи Лий, която първа е видяна да използва техниката, удря тези точки с относително слаби ръгания с пръсти и кокалчета. Очевидно дори и когато носят яки брони, хората не са пощадени от ефекта. Таи Лий може да използва всеки от пръстите си, а също и краката си, за да възпре със замах потока на чи. Въпреки че е доста полезно в битка, блокирането на чи е ефективно най-вече срещу противници, които не очакват такъв лек удар да е толкова опустошителен. По-малко ефективно е срещу някой, който или знае точно какво е блокирането на чи, или поне се е бил с използващ го противник и преди.
Блокирането на чи е усвоено в много висока степен от Борците за равенство. Тази техника е основното им и най-ефективно оръжие срещу повелителите. Блокирайки тяхното чи и повеляващите им способности, те успяват лесно да ги побеждават в пряка битка.

Лечение

Някои Водни повелители са родени с дарбата да лекуват себе си и околните, използвайки водата да пренасочва чи в тялото и така да съживява здравата чи енергия и да забързва процеса на оздравяване. Макар и силно, лечителството не може да премахва ефектите от блокиране на чи и други рани, когато пътеките на чи на пациента са блокирани или разрушени от душевни рани или вродени дефекти.

Advertisements

One thought on “Чи и блокиране на чи

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s