Кой е Амон? Малко догадки…

Кой всъщност е Амон? Мистериозният и зловещ мъж с маска, чиито речи покоряват хиляди и чиято мощ отнема силата на повелителите…
В „Аватар: Последният Въздушен повелител“ главният злодей беше известен от самото начало и имахме (почти) цялата информация за него. Но кадрите с Огнения лорд Озай до трети сезон никога не включваха лицето му.
В „Легенда за Кора“ също не виждаме лицето на главния злодей – заради маската, която носи. Но за разлика от Озай, за Амон не знаем почти нищо.

Версията на Амон

Разказът на Амон от трети епизод навярно съвпада с историята на доста хора (особено по време на Стогодишната война) – бедно семейство без повелители в него, избито от зъл огнен повелител. С този разказ Амон оправдава маската си – лице, изгорено и обезобразено от злия повелител, – а също и омразата си към повелителите като цяло. Това е може би най-логичната и близка до ума история за един враг на повеляването и водач на анти-повелителска революция.
Но дали е истина?

Амон и Духовете

Ако горната история е правдоподобна, то твърдението на Амон, че Духовете са се отказали от Аватар и са се обърнали лично към него той да върне равновесието в света, е смешно. Откакто има Аватари (а това са хиляди години), винаги е било тяхна работа да връщат баланса и мира и такова нещо като „покварени“ Аватари никога не е имало. Лекомислени – да (Кюрук), недогледали мащабите на идваща опасност – също (Року), но покварени – никога. Всеки Аватар е човешко същество, в което е въплътен самият дух на планетата и всеки Аватар търси равновесие за света.
Твърдението, че Аватар е покварен (в случая – покварена) е хем оплюване на най-могъщия повелител на света (което означава на най-могъщия враг на революцията), хем опит за изземането на символа на Аватар като носител на мира и баланса. Амон иска да се обожестви, а най-близкото нещо в „Легенда за Кора“ до божественото са именно Аватарите.
Разбира се, освен добри Духове има и зли духове (като Кох, крадеца на лица) и не е изключено Амон да е успял по някакъв начин да се свърже с някой от злите.

Отнемане на повеляването

Най-голямата загадка в Амон е дарбата му да отнема силите на повелителите завинаги. Никой освен Аватар никога не е притежавал тази сила, а дори и малцина Аватари са я усвоявали.
Имам едно предположение за дарбата на Амон.
Спомняте ли си, когато в последните епизоди на „Аватар: Последният Въздушен повелител“ Енг се чудеше как да спре Огнения лорд Озай, без да извърши убийството му? Тогава му се яви древният дух на Лъвската костенурка и му разказа за енергийното повеляване. Как едно време, преди пристигането на Аватар на света и преди отделянето на четирите елемента, хората повелявали направо на енергията в самите себе си. Енергийното повеляване е способността да се контролира жизнената енергия.

Енг отнема силата на Озай. Амон отнема силата на Тахно.

Енг усвои от Лъвската костенурка това най-древно повелителско изкуство и го приложи на Озай. Повелявайки на своята и на неговата жизнена енергия (или още чи), той му отне завинаги Огненото повеляване.
Чудя се дали и Амон не е Енергиен повелител?
Нещата са доста подобни. И той, когато отнема силите на повелител, докосва една определена точка на челото, както направи Енг с Озай.
Но за да е енергиен повелител, то Амон е (бил) някакъв повелител още преди да усвои тази сила. И, разбира се, остава въпросът как я е усвоил.

Зад маската – малко луди догадки

Изобщо няма да се учудя, ако зад маската лицето на Амон е невредимо и той е познат на всички човек, който крие самоличността си.
Може дори да е някой повелител, който се появява (или скоро ще се появи) в сериала. Първият, за който си мисля, винаги е Тарлок – вечната опозиция на Тензин в Съвета, амбициозният повелител, който води ожесточена и шумна битка с Борците за равенство, като по този начин само увеличава разликата между повелители и неповелители в обществото и настройва още повече двете страни една срещу друга. Нека не забравяме, че той вкара Кора в отряда си против волята си, манипулирайки я с журналистите. Изигра и Лин Беи Фонг, принуждавайки я да поеме предварително цялата отговорност за разрушителната атака на Амон на финала на шампионата по професионално повеляване.
Друг герой, подходящ за самоличност на Амон, е Юкон – за него знаем само, че преди години е застрашил Репъблик Сити и Енг се е разправил с него. Когато Амон нокаутира Кора в края на четвърти епизод, тя вижда някакви образи от миналото, в които порасналият Енг нападаше ядосан един мъж. Дали това не е Юкон, а образите – негов спомен, в който Енг му отнема силите, но той успява да разбере как става… и да усвои стореното от Енг, за да започне битка за отмъщение?

Всъщност, най-първата ми мисъл за Амон беше дори Озай – но бързо зачеркнах този вариант заради годините му. Зуко и Катара са старци, представете си какво остава на бащата на Зуко. 🙂
Разбира се, едва ли скоро ще получим отговор. Може всички тези предположения да се окажат абсолютно далеч от истината и Амон да бъде нещо съвсем различно. Зъл дух, въплътил се в човешко тяло, обикновен и наистина обезобразен човек, забъркал се по някакъв все още необяснен начин със страшни сили и т.н. и т.н.
Всичко, което ни остава, е да гледаме и да предполагаме.
А какви са вашите предпложения за Амон? 🙂

Advertisements

23 thoughts on “Кой е Амон? Малко догадки…

 1. Някъде четох коментар с интересна теория. Амон е взел силата си от Кох, който в замяна е получил лицето му. Това много добре би обяснило маската и защо не иска да си показва лицето. Ако обединим с тази теория и теорията за Юкон, става доста интересно.

  Може би е възможна тази теория, но Амон има очи, а когато Кох краде лицата, очите също заминават: http://www.youtube.com/watch?v=y5rx8InFdNc (виж маймуната на 20-25 секунда).

  Освен това, ако лицето беше изгорено, Амон можеше да го показва наляво и надясно, за да може нагледно да докаже колко лоши са повелителите и какви злини правят. Но Амон не си сваля маската или поне не е показан без нея. Така че е доста вероятно, Амон да има доста сериозна причина да не си сваля маската.

  P.S. Една готина картинка: http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20120518073359/avatar/images/c/c8/Overview_chapeter_5.jpg 😀

  P.S. И името не е ли Якон? (http://avatar.wikia.com/wiki/Yakone)

  • Хаха, картинката верно е доста готина! 😀 А за името – аз на слух го разбрах като Юкон, а и авторите на субтитрите така. Може да е лош звук, ще го прослушам пак.
   Теорията с Кох и лицето е интересна. Но си прав, слабостта й са очите…
   А също и това за изгарянията е важно. Щеше да е МНОГО в полза на пропагандата на Амон, ако развяваше обезобразено лице и страшни белези. Продължавам да клоня към Тарлок аз…
   А за Юкон – в линка към Аватар Уикия пише „четиредесет и две години по-късно“ – значи сега сигурно би трябвало да е на 80, не изглеждаше момченце в спомените…
   Една приятелка има също интересна и съвсем различна теория. Както знаем, Енг и Катара са имали три деца – Водна повелителка, неповелител и Въздушен повелител. Според нея е възможно второто дете да е наследило силата на баща си да отнема повеляванията и сега да избива яко комплекси, че самият той не може да повелява. Но мен ми е малко нереалистична тази теория, защото смятам, че отнемането става с енергийното повеляване, за което пак трябва да имаш някакви повелителски сили, преди да го усвоиш. Но нищо не се знае, разбира се. 🙂

   • Мислех че и трите лапета на Енг са въздушни повелители, но сигурно бъркам. Според моя приятелка всичко е по-скоро на психологическо ниво. Т.е. Амон кара жертвите си да мислят че наистина има силата да отнема повеляването. След като те вярват че вече не могат да повеляват… ами наистина спират да го могат. Другото, което обсъждахме с нея беше че Амон все едно отнема част от тях… но това пак се връзва с теорията за енергийното повеляване. Аз си мисля че по някакъв начин ефектът в случая може би е обратим. Но май ни остава само да чакаме следвашите епизоди.

   • Разглеждах вероятността Амон да е от семейството на Аанг. Кая я отписах веднага, Буми след малък размисъл. И двамцата са доста… хмм… не чак толкова сериозни, колкото Тензин. Но Буми е единственият в семейството, който не може да повелява каквото и да е (Кая е като майка си – повелителка на водата, а Тензин го знаете).

    Както и да е, от това, което намерих в оф. сайт – Буми и Амон доста се различават по характер – Буми ще е по-скоро игрив и малко легкомислен (като оригинала от Омашу), докато Амон е доста сериозен, умен и манипулативен. Така че вероятността Буми да е Амон е нищожно малка.

 2. Според мене горе посочения на картинката едва ли ще е Амон може би е някой който не сме вижда ли във епизода още 🙂

  Пък той е повелител tarrlok аз поне така мисля 🙂

  • Тарлок е Воден повелител, да. Аз го свързвам с теорията, че Амоне Енергиен повелител, т.е. със сигурност владее някой от четирите елемента, за да успее да овладее и самата енергия.

 3. Denitto, ей ги Кия и Буми. Мисля, че от официалния сайт изтече информацията, ама не помня и аз вече. 😀
  Това са психологическото внушение също е много вероятно. Но пък шефът на Триадата на трите заплахи не вярваше, че Амон може да му направи нещо и продължи да се опитва да го атакува. А пък според думите на Тахно от промо клипа от епизод 7, той е бил при най-добрите лечители в града – все някой от тях би трябвало да усети, ако е само психологическо.
  Абе ще видим. Ще е яко, ако се окаже, че е енергийно повеляване и ако Кора го овладее и намери начин да върне силите на жертвите на Амон. Така би надскочила дори Енг. 🙂 Но затова ще има да чакаме мнооого време… :)))

  • Ако беше само внушение, Огненият Лорд Озай нямаше да си изгуби силите. Доста силен аргумент, според мен, като се има в предвид, че той не знаеше, че ще си изгуби силите, когато Аанг му докосна челото с палец. За внушение, трябва най-малкото да знаеш какво ти се случва.

   Освен това нямаме доказателства, че за да можеш да повеляваш енергията, трябва да си поне някакъв друг повелител.

   • Аз това за внушението го приемам като отделна теория от тази за енергийното повеляване. Но си прав, трябва да знаеш какво ти се случва, а шефът на Триадата не вярваше, че Амон може да му направи нещо… докато то не се случи.
    А за енергийното повеляване, Лъвската костенурка описа, че едно време, преди елементите да бъдат разделени, повелителите са повелявали директно на енергията. После с разделянето на елементите са се разделили и видовете повеляване. Затова аз приемам Енергийното повеляване като един вид висша форма на повеляване, достъпна само за най-могъщ повелител. Затова и вярвам, че Амон може да е Тарлок.

  • Идеята беше че това е начинът на Амон, не на Енг. Както и да е, това си беше коментар между мен и приятелка и аз също и изтъкнах за шефът на Триадата на трите заплахи – той наистина не вярваше, но пък тя каза че все трябва някаква малка част от него да се е съмнявала. Няма значение, и да правим и да не правим догадки, накрая само епизодите ще ни покажат истината 🙂 (Мерси за Кая и Буми)

 4. Здравейте и от мен! Първо, искам да похваля създателя на сайта! Второ, относно въпросът с Амон и Кох, но наистина очите са слабостта на тази теория. Може би е намерил начин да запази очите си, но не знам.

 5. Абе нали зуко имаше майка може би е родила момче да е наследил такава сила знам ли вече 😀 понеже той се интересуваше какво е станало със нея може да е била още жива

  Но пък според мене явно някой нов герой от анимето който още не сме вижда ли предполагам понеже ако си спомняте във стария аватар, енг получи тази сила от една костенурка до колкото си спомням нали така 🙂

 6. Е да сега като сетя ако помните азула имаше 2 сестри още една от тях можеше да блокира силата им забележете тука същото може би майката амон да е онова момиче което блокираше атаките на повелителите ама и забравих името до колкото спомням тя беше от един цирк акробатка беше 🙂

  Всичко е възможно знам ли вече 🙂 😀

 7. miserable, слагай препинателни знаци, където трябва, моля те. Иначе трудно се четат и разбират постовете ти.

  Относно майката на Зуко, Урса, нейната история ще бъде разкрита в „The Promise“ – комикс в три части от Dark Horse (първата част е публикувана през януари, втората трябва да се появи в края на този месец, а краят – през септември): http://avatar.wikia.com/wiki/The_Promise.

  Относно „сестрите“ на Азула (те не са й сестри, а приятелки, може би единствените приятели, които някога е имала), Мей (http://avatar.wikia.com/wiki/Mai) и Тай Ли (http://avatar.wikia.com/wiki/Ty_Lee): Тай Ли може да удря така, че да ти изтръпнат крайниците (предполагам, че се цели в основните нервни пътища или кръвоносни съдове), но не си спомням да може да отнема силите на някой.

  Освен това в Републик Сити има доста „могъщи“ повелители – правенето на светкавици или повеляването на метал е нещо сравнително обикновено там. Поне като гледам електроцентралата или полицията. Така че няма да се учудя, ако и техниките на Тай Ли също са получили известно разпространение. Все пак ние почти нищо не знаем за времето от 70 години, между края на третия сезон на Аватар и „Легендата за Кора“.

 8. Btw, седми епизод вече е излязал. Сигурно до 24 часа ще трябва да се появи и готина Web-DL версия.

 9. Знам, че пиша това далеч след като разбрахме кой е Амон, но искам само да кажа, че всяка теория относно самоличноста му е много логична, въпреки дупките в нея! Проявявате голямо детективско мислене! За жалост Аватар не ни даде достатъчно подсказки за да изградим здрава и непоклатима теория.

 10. Гледах последния епизод на 1ва книга от Легенда за Кора. Там се казва, че Амон е воден повелител, но има повеляване на кръвта и така отнема силите. А белегът под маската му е фалшив.

  • Знаем, този пост е писан преди световната премиера на последните епизоди. Но реших да не трия нито него, нито дискусията – да си останат за спомен. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s