Земно повеляване

Повеляването на Земята е едно от четирите елементални изкуства, геокенетична способност за контролиране на земята и скалите във всичките им форми. Развито е в Земното кралство.
Земята е елементът на твърдостта, което прави Земните повелители и техните хора като цяло горди, упорити и издръжливи. Първите Земни повелители, Ома и Шу, са научили своето изкуство от къртицо-язовците. Те са големи слепи бозайници, които населяват различни тунели в Земното кралство.
Ключът към Земното повеляване е неутралният джинг (енергия), който означава чакане и ослушване за правилния момент за удар. И ако този момент дойде, решително действане. С други думи, Земните повелители основно издържат и устояват на атаките на враговете си, докато не се появи добрата възможност за контраатака. А тогава удрят с непоклатима сила.
Металното повеляване е умение, което Земните повелители могат да развият. То е открито от Тоф и доразвито от дъщеря й, шериф Лин Беифонг.

Произход

earthbending1По време на епохата на Раава силата на Земното повеляване се давала временно на жителите на града върху корубата на земната лъвокостенурка, когато напускали териториите му в търсене на храна. След като напуснали завинаги лъвокостенурката, човеците постепенно усвоили Земното повеляване, наблюдавайки и имитирайки геокинетичните сили на къртицо-язовците, обитаващи планините, които сега са територията на Земното кралство. Според Легендата на двама влюбени, двама злочести влюбени на име Ома и Шу, от различни села, които били във война помежду си, научили изкуството да се срещат вътре в плананата, която ги разделяла. За да се подсигурят, че никой няма да ги открие, те използвали новите сили, научени от къртицо-язовците, за да създадат лабиринт от тунели вътре в планината и да знаят, че там само те ще могат да открият път един към друг. Един ден, след много срещи из галериите, мъжът не дошъл да види любимата си, защото бил умрял при нещастен случай при кавга в селото си. Неговата любима направила опустошително нападение със своята сила и накрая сложила край на враждата. След това селищата заедно построили град на име Омашу, в нейна чест. Пътеките, направени чрез Земно повеляване, станали известни като Пещерата на двамата влюбени.

Бойни стилове

Земното повеляване е базирано на Хунг Гар стила от Кунг-фу, който се отличава със силни ритници и удари, които събуждат масата и силата на Земята.
earthbending2Земното повеляване се отличава от другите повелявания по това, че поддържа ясен баланс между атаки и защити (макар че Водното повеляване включва по-пречистена версия на преминаването от защита в настъпление). Земното повеляване използва баланса на силата и защитата, за да смаже противниците.
Принципът на Джинг е същността на бойната стратегия, с общо 85 възможни действия. Позитивният Джинг настъпва, когато човек избира да се бие, докато негативният Джинг е когато човек избира да избяга. Земното повеляване поддържа неутрален Джинг, който включва слушане, изчакване и атакуване в правилния момент.
Според Айро, Земята е елементът на материята, плътността.

Слабости на Земното повеляване

Връзка със земята: силите на земния повелител са твърдо приковани към земята, на която той стои. Откъсването му на разстояние от нея – например, във въздуха или на кораб в океана, – го лишава от възможността да повелява. Особено силни повелители като Буми са способни да повеляват ефективно с малки жестове при истинска концетрация.
Дървета: Дървото, противно на Западната представа за Земята, не може да бъде предмет на Земно повеляване, защото не е от минерал или руда.
Опора в долната част на тялото: Земното повеляване е по-силно, когато краката са в директен контакт със земята и прехвърлят кинетичната си енергия чрез бързи и силни движения. Ефектът от повеляване с ръце е много по-слаб и лесен за избягване. Тази слабост е много подобна на невъзможността на Водните повелители да повеляват без ръцете си.
Опитен Земен повелител може да надвие тази слабост, докосвайки земята с другите части на тялото си.

Символ на елемента

Символът за земя и Земно повеляване е висока неравна равнобедрен форма, базирана на напарвената в Багуа триграма „Кун“, означаваща „земя“. Вътре и най-отгоре спирала се върти наляво. Символът e представен в дървения „елементален пасианс“, притежаван от Айро. По някакъв начин символът смътно наподобява къртицо-язовци.

Духовност и Земно повеляване

Земното повеляване се корени в Хунг Гар стила на Кунг-фу. Характеризира се с вкоренена в земята стойка, подчертани животински движения, Тигъра и Жерава. Тигъра въплъщава Грубата сила, докато Жерава въплъщава Меката сила. Земното повеляване също изразява аспекта на неутралния джинг, който включва слушане и изчакване.
Земното повеляване изисква решителност в момента, в който дойде време за атака. Трябва да бъде извършвано без колебание и несигурност. Ако на земния повелител му липсва решителност, земята няма да отговори на волята му. Да си свързан със земята е много важна част от духовността на земните повелители.

Метално повеляване

Металното повеляване е специално подразделение на техниките в Земното повеляване, което позволява на земния повелител да повелява на обработени метали, както го прави с обикновената земя. За първи път е открито и използвано от Тоф, когато Ксин Фу и Учителя Ю я пленяват и транспортират в метална клетка. Тя разбива клетката и се освобождава.
Преди откритието на Тоф, Земните повелители са неспособни да манипулират обработените метали. Но по време на лекцията за чакрите Гуру Патик обяснява на Енг, че металът е просто пречистена и рафинирана земя. Използвайки уникалното си умение да „вижда“ чрез земното повеляване, Тоф е способна да усети следата от сурова земя в метала, да се прицели в нея и да я използва, за да повели и на пречистения метал. След войната Тоф пътува и изучава металното повеляване, а по-късно предава това умение на дъщеря си Лин. В Репъблик Сити то е най-употребявано за залавяне на престъпници от полицията чрез повеляване на метални кабели от цилиндрични макари.
Металното повеляване на Тоф е ограничено до близко разстояние, в повечето случаи дори до директен контакт. Тя смачква и деформира метални пластини, но никога не причинява пълна промяна на формата, както прави със земята. Освен това не всички метали са подходящи за метално повеляване – ценните метали като златото например имат по-малко примеси.
В по-ново време, Лин Беифонг и полицията са развили Метално повеляване без директен контакт с метала. Като пример, Лин успява да отключи белезниците на Кора само с махване на ръка.
Както се вижда в битката на полицейския отряд метални повелители с механичните танкове на Хироши Сато, Металното повеляване не действа спрямо много добре пречистени метали като платината.

Advertisements

One thought on “Земно повеляване

  1. И аз се причислявам, към земните повелители. Припомних си доста важна информация, която бях забравил. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s