Северно Водно племе

Северното Водно племе е северната част от Водното племе, сестринско на Южното водно племе. Хората му живеят в град, намиращ се на Северния полюс и носещ същото име.
Това е единственият оцелял град на Водното племе. Построен е зад високи стени от лед върху негостоприемна тундра, но процъфтява благодарение на изолацията си. Никоя атака на Огнената нация по време на войната не е успяла, включително огромната Обсада на Севера. След падането на Ба Синг Се, Северното Водно племе остава единственият голям град извън контрола на Огнената нация.
За разлика от сестринското си южно племе, хората от Северното Водно племе продължават да са много и да благоденстват и по време на войната.
Днес в Съвета на Обединената република представител на Северното Водно племе е Тарлок.

История

Преди години Водните повелители построили град с целта да съберат различните северни племена на едно място. Водните повелители използвали леда и водата, за да създадат различни храмове, жилища и канали, обхващащи града. Поредицата от свързани помежду си спираловидни плавателни канали са важни за транспорта и отбраната му. Лодките, управлявани от Водни повелители, се използват за пренасяне на товари и хора. За да се влезе в града през океана, корабите минават поредица от заключващи се с вода зали. Веднъж вътре, Водните повелители създават вълни, които вдигат и носят плавателния съд, докато той достигне градските канали. Този специален вход предпазва влизането на нежелани кораби. Благодарение на специалните мерки за безопасност и на местоположението на града, племето е успяло да отблъсне безбройни атаки на Огнената нация.
Преди войната градът е имал открито пристанище, достъпно за всички посетители. Но когато Огнената нация обявила война на Водните племена, дебела стена от лед се издигнала пред устието на града. Когато войната започнала, Северното Водно племе започнало да става все по-изолирано, отрязвайки все повече контактите си с външния свят и в края на краищата загубило връзката си с Южното Водно племе, оставяйки разбитите си роднини да се оправят сами.
Северното племе попаднало под атаките на Огнената нация, но тя не успяла да надвие, за разлика от битките си срещу Южното. След известно време атаките на Север спрели напълно. Последният път, когато северни воини пленили униформи на Огнената нация било преди 85 години и Вожда Арноок ги пазел за неизбежната предстояща атака в деня, от който Водните дълго се страхували.
В Обсадата на Севера племето било близо до унищожение от Адмирал Жао, който организирал огромно военноморско нападение в опит да смачка Водните племена и да убие Лунния дух Туи, за да премахне Водното повеляване. Племето било спасено от Аватар Енг, който се слял с Духа на Океана Ла и унищожил Военноморската флота на Огнената нация. А принцеса Юе дала живота си, за да съживи Туи и се превърнала в нейна наследница. В резултат на обсадата на Северния полюс, избрани повелители и лечители от Северното племе напуснали дома си, за да помогнат за възстановяването на разрушеното си сестринско племе.
След края на Стогодишната война, Северното Водно племе има свой представител в Съвета на Републиката. По времето, в което Кора заживява в Репъблик сити, това е амбициозният политик Тарлок……

Форма на управление на племето

Северното Водно племе е патриархална монархия, в която вждът е държавен глава. Трудът е разпределен според пола – мъжете са ловци, риболовци и воини, а жените са домакини. Ако жена в Северното Водно племе поиска да се учи да се бие чрез Водно повеляване, й се отказва.
Племенният вожд има малък съвет, в който е и най-добрият Учител по Водно повеляване на племето. Израстването може да се случва и чрез лични връзки. Например, да се ожениш за дъщерята на племенния вожд – племенната принцеса – е значителна стъпка към политическа кариера.

Градът

За разлика от заличените от южното им сестринско племе, Северното водно племе е оцеляло във век на война с Огнената нация. На бреговете на Северно море, зад високи стени от лед и порти от лед, с канална заключваща се система, проходима само с Водно повеляване, лежи най-големият и оживен монархически град-държава. Управлявана от вожда си, столицата си има замък, армия и много добри воини, лечители, Водни повелители и скрит оазис, в който живеят Туи и Ла, духовете на Луната и Океана. Опасани с ледени тротоари, пътните платна на града са канали, по които хората се движат с гондоли.
Градът е изтъкан всред гигантски ледени скали и почива на бреговете на Северно море, сред огромна замръзнала тундра.

Оазисът на Духовете

Оазисът на Духовете е зелена тучна градина в пещера под столичния град на Северното Водно племе на Северния полюс. Въпреки че земята навън е вечно замръзнала, Оазисът на Духовете е топъл. Той е място, където Света на Духовете се застъпва със смъртния свят. Смята се за едно от най-мирните съществуващи места.

Замръзнала тундра

Голямото пространство от арктична тундра покрива по-голямата част от Северния полюс. Коварният терен прави невъзможно живеенето върху него. Само много умели арктични ловци пътуват из местността, ловувайки живеещите там животни. Никога не остават за повече от няколко дни. Мощните зимни бури потоянно пердашат през тундрата и нестабилните пластове лед често се местят при най-малко напрежение. Дори опитните Водни повелители и воини премислят по два пъти преди да рискуват в тази опасна околна среда. По време на войната, Огнената нация провежда продължителни набези срещу Южното Водно племе, което предизвиква изчерпването на Водните им повелители и оставя племето без защита. Но дори да е опитала това срещу Северното племе, заради суровия терен, обграждащ полюса и високото ниво на защита, племето е направило подобни действия твърде рискови за живота.

Обичаи

Жените навлизат във възраст за женене, когато навършат 16. Някои бракове са уговорени, като булката практически няма думата. Обвързаните жени носят „годежни огърлици“, тъмносини колиета с висулки от син камък, изработени от бъдещия съпруг. Забранено е от обичая жените да изучават Водно повеляване за бойни цели. Вместо това те се обучават за лечителки., способни да повеляват, за да лекуват рани. Дали мъжете повелители имат право да учат Водно повеляване за лекуване не е ясно. Докато Южното водно племе има еднакви традиционни роли за двата пола, те са много по-стриктно разделени на север и Катара, израстнала на юг, показва изненада и гняв, когато й е отказано равно обучение по Водно повеляване. Жените повелители от Южното племе спокойно могат да изучават повеляване за бойни цели. Канна, бабата на Катара, Хакода, бащата на Катара и Бато, негов приятел, насърчават Катара да изучава силите си; ретроспективни кадри показват жени от Южното племе, биещи се с Огнената нация.
Правилата срещу жените може би са преразгледани след като Пакку се бие с Катара, научава, че Канна е баба й и я обучава; тя дори се включва в защитата на Северното Водно племе при нападетиено на Огнената нация.

Природни ресурси

Обитавайки замръзналите полюси близо до морета, Водните племена са зависими от океаните за повечето си природни ресурси, както и от щедростта на замръзналата тундра. Морските сини сливи са им любими, а гигантските морски раци се смятат за вкусен деликатес в Северното море. Сепиите и водораслите се използват за приготвянето на разнообразни ястия, включително супи, подправки и дори хляб и бисквити.
Кожите на тюлените се използват за палатки, докато кожите на полярните мечки и други покрити с козина животни са за дрехи и покриване на безплодната повърхност. Разбира се, ловците и рибарите от Водните племена са едни от най-добрите в света.
Най-преобладаващият ресурс на Северното Водно племе е ледът. Той се използва за основен строителен материал за сгради, стени, диги, шлюзове и други постройки, както и като среда за повеляване.

Advertisements

6 thoughts on “Северно Водно племе

  1. Ето това ми липсва в „Легенда за Кора“ – пътешествията по света, разните места с разните им особености и истории. А сега… само Репъблик сити. 😦

  2. Да, но в повечето случаи на една локация бяха отделени по епизод. В „Легендата за Кора“, като се изключи първия епизод, е само Репъблик Сити и наистина се разглежда детайлно. И честно казано – има какво да се види и случи в него.

    Пък и не се знае – в следващата книга може пак да се попътува.

  3. Надявам се да е така. Съгласна съм, че липсват пътешествия. Иска ми се да видя как живее останалата част от света, дали нещо се е променило и там, или всичко е съсредоточено в Репъблик сити.

  4. Съгласна. За 70 години светът много се е променил, най-малкото вече има навлизащи технологии. Искам да знам какво се е случило с останалия свят и особено с Храмовете на въздушните повелители.

  5. И на мен ми е интересно какво се се случва по останалата част от света на Аватар! Да се надяваме в следващият сезон отново да се пътува.

  6. северното племе вече има параходи и е много по развито от огнената нация през 100 годишната война

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s