Епизод осми: „Сблъсък на крайности“

„Сблъсък на крайности“ e осми епизод от първи сезон на „Легенда за Кора“. В него е сформиран новият Тим Аватар, а властта на Тарлок нараства…
След като Сайкан е назначен за шериф на Полицията от метални повелители, контролът на Тарлок над града силно се увеличава. Мако, Кора, Болин и Асами сформират нов Тим Аватар и застават на пътя на Съветника, което изобщо не му се понравя.

Епизодът в Пиратския залив в *avi формат и в Замундата в *mkv формат. Български субтитри от Tigermaster.

Advertisements

19 thoughts on “Епизод осми: „Сблъсък на крайности“

 1. Ха, мислех, че ще излезе чак нощем или утре сутрин както сериалчето The Clone Wars. Както и да е, Web-DL – утре най-рано.

 2. Само да отметна, че сте сгрешили/ла – това е епизод 8, а не седми. 🙂 Иначе браво! 🙂

  • Благодаря за поправката! Нещо съм се заплеснала явно, докато съм пускала. :))))
   Сега е оправено. 🙂

 3. Абе аз вчера цял ден проверявах,докато цъкнах на точно време в Ел ей и не видях,че едва е 7 сутринта,та изчаках малко и чак към 11-12 вечерта качиха епизода … 😛 Та да знаете,събота към толкова ще го качват тея от пайрътбей-я.

 4. Неее…. вие шегувате ли се?
  То ткъмо взе да става интересно.
  Кой е готов да сложи бас кой е Амон?
  Не че нещо, ама много подозрително му се навързват нещата на тоз пич и съм убедена, че Амон е бендър и използва цялото движение за лични цели.

  • За другите не знам, но аз от самото начало си казах, че съм 100% сигурна, че Амон е повелител и че отнемането на сили е Енергийно повеляване^^
   Относно самоличността на Амон, клоня към Тарлок. Макар че е ПРЕКАЛЕНО очевидно.

   • След тоя епизод, си мисля, че Амон може да е Въздушен повелител и някакси да е взел тази сила от Кора. Както и възможността й да общува с Духовете. Ако е вярно, то това означава, че поне част от казаното от него в 3-ти епизод пред публиката е вярно.

    Иначе е почти съм сигурен, че Амон и Тарлок имат някаква връзка. Особено след като Кора обвини Тарлок, че е също толкова лош, колкото и Амон (ако си спомняте изражението му). Тук има две възможности с доста голяма вероятност, според мен:
    1) Амон и Тарлок са един и същи човек – тогава той се страхува, че Кора може сети или вече се е досетила за това. Следователно – иска да я елиминира. А и това ще обясни действията му – иска си война, човека.
    2) Амон и Тарлок имат някаква обща история и Тарлок мрази Амон и в червата си. В такъв случай самото сравнение на Кора между Амон и него му е противно и го счита за обида. В такъв случай той иска да премахне Корра, защото му застава на пътя, а Тарлок иска главата на Амон на кол. Според него всичко, което прави е нужно, за да спре Амон и неговите последователи.

    А и положението е идеално Тарлок да получи повече власт.

    P.S. Btw, това са интересни разсъждения, но ако са вярни, то това означава, че във видеота има ДОСТА СПОЙЛЕРИ (гледайте на свое усмотрение!): http://www.youtube.com/watch?v=a9ItQQnz4Vw (аз лично го гледах, след като написах моите предположения).

 5. Хмм, не, Тарлок и Амон не са един и същи човек, Тарлок изглеждаше отблъснат от сравнението, не притеснен.

  Не мисля, че някой може да ти отнеме умението да контролираш даден аспект.
  Смятам, че Кора има същите пречки, както имаше Анг.
  Смятам по-скоро, че Амон и Тарлок работят в екип или към една и съща цел, но с различни способи.
  Смятам, че Тарлок е просто глупак, който реагира на заплахата негативно (собствената ни история е пълна с такива хора).

  Мисля, че Тарлок е с добри намерения, но е до някаква степен… хм, не знам как се казва антуекуалист в техния свят, човек, който смята, че наистина бендърите са с нещо по-добри.
  Изненадвам се, че никой не се държи… разумно.
  Лесно е да седиш отстрани и да даваш акъл, но е безумно, че никой не се замисля за начините, по които може да се противопоставят.
  От друга страна, Кора е наопаки на Анг, първо действа, после мисли и действията й са агресивни за победа, а не за успокояване на духовете. Което е интересен контраст.

  • „Не мисля, че някой може да ти отнеме умението да контролираш даден аспект.“
   Аанг го можеше. Амон, очевидно, също.

   „Смятам, че Кора има същите пречки, както имаше Анг.“
   Ако не се лъжа, Аанг имаше най-големи пречки със земното повеляване (защото е противоположно на въздуха). Кора трябва да е воден повелител, следователно противоположният елемент за нея трябва да е огън. А тя с огън се оправя чудесно, още от малка. Въпросът обаче е защо! Аанг не го можеше тоя номер. (Въпреки, че винаги съществува вероятността, че причаната за това е, че Кора е била много малка, когато е станала Аватар.)

   „От друга страна, Кора е наопаки на Анг, първо действа, после мисли и действията й са агресивни за победа, а не за успокояване на духовете. Което е интересен контраст.“
   Аанг още от малък е трениран като монах – с медитации и т.н. Въпреки, че е малък като става Аватар, той все пак знае да медитира и знае ползата от това.
   От друга страна Кора просто не я свърта на едно място. Медитациите за нея са нещо безполезно, особено като се има в предвид, че се проваля с потапянето в Света на Духовете.

   • Във втори епизод Тензин обясни трудностите на Аватар с елементите – за всеки Аватар най-труден за усвояване може да е както е елементът, противоположен на неговия собствен (Енг – Въздух/Земя), така и елементът, най-далеч от личността му, от характера му. Кора е огнен характер, атакуващ характер. Тя винаги е в движение, винаги е нападателна, обича да отстоява територията си и трудно отстъпва. Въздухът е най-миролюбивият и най-отстъпващият елемент. Освен това, Въздушните повелители са най-духовните, а на Кора й липсват точно духовност и търпение. 🙂 Така че няма нищо по-логично от проблема й с усвояването на Въздушното повеляване.
    И все пак… това е Глава І: Въздух… и за сезон с това име, има доста малко уроци по Въздушно повеляване, не мислите ли. :))))

   • Не, Анг никога не е отнемал САМО един аспект… защото винаги има само по един Аватар, а само аватарите могат да контролират повече от един аспект.
    Логически невъзможно е да докажеш, че Анг е премахнал само умението му да контролира огън, а не цялостно умението да контролира каквото и да е.
    На база това, аз приемам, че не може да се отнемат само аспекти. Ако изскочи доказателство, може да си променя мнението, но за сега няма такива и не съм останала с впечатлението вселената да е построена така в шоуто.

    Не, обратното на активното поведениео е пасивното. Вода и огън не са в противоречие, в противоречие бяха подходите от контрол и пасивност към активност и хаос.
    Кора е тренирана за боец от дете, логично е медитацията да й убягва.

   • „Кора е тренирана за боец от дете, логично е медитацията да й убягва.“

    По-скоро на Корра й е интересно да се бие и не чак толкова да медитира. За пример мога да ти дам шаолинските монаси, които не само се учат да се бият, но и да медитират. За тях тренировката на тялото е също толкова важна, колкото и тренировката на духа. Дори огнените повелители медитират (а около тях пламъците на свещите потрепват в унисон с дишането им).

    Но друга причина може да бъде и че медитацията и духовното просто й убягва някакси.

    „Не, Анг никога не е отнемал САМО един аспект… защото винаги има само по един Аватар, а само аватарите могат да контролират повече от един аспект.
    Логически невъзможно е да докажеш, че Анг е премахнал само умението му да контролира огън, а не цялостно умението да контролира каквото и да е.
    На база това, аз приемам, че не може да се отнемат само аспекти.“

    Но е логически невъзможно и да докажеш, че винаги отнемаш ВСИЧКИ аспекти. Примерно Озай контролираше само огененият елемент, така че след като Аанг му отне тази възможност, той остана без нищо. В неговия случай един елемент == на всички елементи, които може да контролира.

    Едно от нещата, които знаем е, че Кора се проваля с гръм и трясък при както при въздушното повеляване, така и при духовността. Друго нещо е, че Амон може да отнема сили или поне да ги блокира за постоянно, а за това той трябва да е енергиен повелител (и може би някакъв друг?). Моето предположение бе, че Амон някакси се е сдобил със силите за въздушно повеляване, които по принцип трябваше да отидат при Кора.

    Нека още си спомним, че Кора още от малка може да повелява цели ТРИ елемента на доста добро ниво, при това без никакво обучение. ТРИ елемента, но не и въздух. Според мен тук има нещо. Надали създателите на сериала са ни го показали просто ей така.

 6. Добре де, ще видим.

  Не смятам, че реално е чак толкова дълбоко, би станало прекалено сложно ако наистина още от дете има някакъв проблем със земното й повеляване. Ще видим по-нататък.

  Ако си спомняте, в The last airbender, тези, които можеха да блокират чи-то, го правеха. Нищо не пречи след това да е било развито до такава степен. Мисля, че го преусложняваме. Факт, има и пушката на Чехов (че ако в 1во действие ни е показана пушка, то тя ще е гръмнала до трето действие), но имаше толкова много неща в предния сериал, които не доведоха до големи разкрития. Почти всички големи изненади бяха построени и представени по малко по-различен начин. Нищо не пречи да експериментират де…
  Ох… 🙂

  Колкото повече мисля, толкова повече ме отблъсква идеята Амон наистина да е повелител, защото някак си излиза, че само повелителите реално имат някакви важни и сериозни умения и те са център на всички истории, а останалите са просто поддържаща роля, дори да действат реално по някакъв начин. Би ми харесало наистина да е толкова болен или да гони по-комплексни цели. Както беше с Озай и да ни се покаже, че няма знчение дали имаш уменията на повелитет или не, това не влияе на кръвождаността и дори да нямаш умения, пак може да си чудовище и да твориш зло, ахъм, нашата реалност, ахъм. 🙂

 7. В предишните сезони имаше доста готини и колоритни не-повелители – Сока, Суки, Юе, Тео (беше изобретател), Джет, Императорът на Ба Синг Се и неговата мечка, Тай Ли, Мей, имаше някаква жена ловец на глави, донякъде Синият Дух (Blue Spirit). Дори продавачът на зеле. Сигурно има и други, ама вече не си спомням чак толкова.

  Но, признавам че в „Легендата за Кора“ липсват такова количество колоритни не-повелители. Основно Асами и Хироши Сато, заедно с коментатора от Про-Бендинга.

 8. Е, все пак в продължение на колко сезона се появяваха, дай време. 🙂

 9. Ясно че Кора има проблеми с овладяването на въздуха, но ако се замислите, когато Болин изчезна и Мако отиде да го търси на Острова, където живее Тензин, Кора с лекота мина през въртящите се врати, а и на арената не веднъж доказа че може да се движи като въздушен повелите, т.е. малко по малко започва да усвоява нещата.

  Имам нова теория относно Амон. Може ли изобщо да не е човек, а някакъв дух, който е обсебил нечие мъртво тяло? ок, знам че звучи от шантаво по-шантаво, но това ми хрумва във връзка и с 9ти епизод.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s