Огнено повеляване

Повеляването на Огъня е едно от четирите елементални изкуства – пирокинетична способност за създаване и контролиране на огъня. Първите огнени повелители човеци живели върху корубата на лъвокостенурка по време на ерата на Раава, а по-късно огнените повелители се разпрострели сред народите на племето на Слънчевите воини, Огнената нация и Републиката на обединените нации. В Земното кралство също има скромно малцинство от огнени повелители.
Огънят е елементът на непреодолима сила, водена от твърда воля за изпълняване на задачи или желания. Обаче, напоследък милитаристичната Огнена нация е започнала да „зарежда“ повеляването си с ярост, омраза и гняв.
Повеляването на огъня черпи силата си от Слънцето и първите Огнени повелители са учили техниките си от драконите.
Повеляването на огъня е прочуто с интензивно нападателния си стил и липсата на достатъчно защитни движения, въпреки че някои известни Огнени повелители си създават такива. Например, Джонг Джонг може да прави стени от огън, а Зуко може лесно да блокира изстрел и да поваля приближаващи обекти.

Произход

firebending WanПо време на епохата на Раава хората получавали силата на елемента на огъня от огнената лъвокостенурка, която била пазителка на града им и им я осигурявала чрез енергийно повеляване. Те можели да искат огъня, когато дръзват да навлязат в Пустошта на духовете и били длъжни да го върнат, когато се приберат. Но младия Уан откраднал силата, за да подобри живота си и този на бедните си приятели. Той бил заловен и прокуден, но му било разрешено да запази силата на огъня, за да се защитава. Неочаквано се сприятелил с духовете и благодарение на това успял да се научи от драконите, населяващи Пустошта, как истински да използва способностите си на огнен повелител. Той развил своя стил по такъв начин, че огънят се превърнал в продължение на тялото му, а не просто в средство за защита, както го възприемали другите. Когато съгражданите му научили за неговото оцеляване, те също отишли в Пустошта на духовете със силата на огъня в себе си, без да искат повече да живеят в мизерните условия на града.
В последвалите години повеляването на огъня било изучено с помощта на свещените дракони, които някога населявали земите на Огнената нация. То изобразявало енергията и живота, не беса и гнева, както Огнената нация карала гражданите си да вярват по времето на Стогодишната война.
Огнените повелители черпят силите си от слънцето и от слънчеви обекти. Слънчевото затъмнение има възможността напълно да блокира силите на Огнения повелител. Други източници на сила са вулканичната енергия и светкавиците.

Бойни стилове

Движенията на Огненото повеляване се основават главно на кунг-фу и други бойни изкуства. Те се отличават с бързи и последователни атаки, в които се влага повече сила само в един определен момент (нещо като експлозия на име гинг лик). Прави се мощно продължително настъпление, жертва се защитата в името на по-голяма сила. Това прави повеляването на огъня най-агресивното от четирите елементални изкуства.

Огнените повелители използват топлината на тялото си като източник, от който да създават огън. Този аспект на Огненото повеляване контрастира с другите изкуства, които използват вече налични репрезентации на своите елементи (макар че Огнените повелители могат да контролират и увеличават и близко намиращите се пламъци, които не са създали сами). За разлика от другите повелителски дисциплини, Огненото повеляване има малко на брой защитни движения, освен блокиранията и отклоняванията, макар че майсторите са способни да създават стени от огън, който да поглъща идващите атаки и да свалят идващите снаряди.
Огнените повелители използват концентрирани бариери от огън, за да смазват противниците преди да нанесат фаталния удар. Бързи въртеливи юмруци и ритници създават разнообразни по форма дръзки атаки.
Кръговото движение изглежда е основен елемент от занаята и служи за напредване и увеличеване на пламъците на Огнения повелител. Когато създават светкавици, повелителите често движат раменете си в бавни кръгови движения, малко като Водните повелители, но с по-голям обхват. Както бе казано по-рано, въртеливите юмруци и ритници мното пъти са използвани, за да създадат огнени дъги или просто за да усилят повеляването.
Огнените повелители понякога комбинират оръжия и Огнено повеляване, например прокарват пламъците по острието на меч.
Според Айро, Огънят е елементът на силата.

Символ на елемента    ….Символът за огън и Огнено повеляване е пламък под формата на лале, разклонен на три езика, които се извиват навън като венчелистчета на цвете със спирала в основата. Това изразява, че огънят е източник на живот, не само на унищожение. Това посочват Слънчевите воини. Символът е свързан с духовността на Огнената нация.

Духовност и Огнено повеляване

Приблизително преди около сто години Огненият Лорд Созин предприема атака срещу Въздушните номади с цел унищожаването им. Успехът му е благодарение на силата, която получава от преминаваща комета. Войната продължава век и под ръководството на внука на Созин, Огнения лорд Озай, Огнената нация очаква завръщането на Кометата Созин. Предсказано е, че тя ще даде на Озай безмерна сила, с която да завладее целия свят. Единствената евентуална пречка пред победата е появата на Аватар Енг.
Духовните лица на Огнената нация са Огнените магове, някога служили на Аватар Року, но насилени да подкрепят имперската война.
Силите на Огнения повелител се увеличават през деня, в присъствието на слънцето. Слънчевото затъмнение временно обезсилва повелителя, както се случва и с Водните повелители при лунно затъмнение. Освен от главния източник, Огнените повелители могат да черпят енергия от други източници на горещина, включително вулканична активност, светкавици и преминаващи комети (както и падащи обекти, които се подпалват при навлизането в атмосферата). За повеляването на огъня е благоприятен по-топъл климат. То е най-могъщо, когато се прави през лятото в родните на тези повелители екваториални земи.
Характерна черта на Огненото повеляване е буйната му природа; огънят, оставен на себе си, ще погълне всичко, което успее. Повеляването е по-скоро въпрос на контролиране на елемента, отколкото на насочването му. Много повелители са опиянени от силата си, докато по-благоразумните се чувстват прокълнати от нея. Но корените и природата й са най-пълно изследвани от Ран и Шо и Слънчевите воини – според тях, контролиран както трябва, огънят е живот и индустрия, утеха и съзидание.

Агни Каи

Сред Огнените повелители, или поне сред тези от по-горен клас, споровете на тема чест се разрешават с изпитанието Агни Каи или „огнен дуел“. Той е вековна традиция. Провежда се на открита арена и допуска зрители. Традиционното време за Агни Каи е залез или изгрев, но не е задължително. Макар и да не е изрично условие, в следсозинската Огнена нация Агни Каи са станали дуели почти единствено до смърт. Победителят може да освободи победения, но на това се гледа като на слабост, а не като на великодушие. Участниците трябва да имат секунданти, които да стоят в ъгъла на своя човек и да го пазят преди и след дуела, или да го изнесат в случай на смърт.
Началната поза при Агни Каи е клекнал с гръб към противника. По време на тази фаза и двамата участници носят червено-черни шалове около голите си рамене, които падат при обръщането лице с лице. Смята се за позор да атакуваш в гръб при Агни Каи, особено ако си победен от противника си, който те е пощадил.
Не е ясно доколко продължава традицията на огнените дуели в Репъблик сити, но една от мафиотските структури носи името й.

Любопитки

– Бойните стилове в Огненото повеляване за близък бой и за далечен бой са доста различни.
– Айро е единственият герой, за който се знае, че може и да създава, и да отклонява мълнии.
– Дори след Стогодишната война сред Огнените повелители продължават да има доста убийци – Мако, Болин, Асами и Амон са загубили родители именно от ръцете на Огнени повелители.
– В игралния филм „Последният Въздушен повелител“ никой от Огнените повелители, освен Айро, не показва способност сам да създава огън. Те само контролират и насочват вече съществуващи пламъци.
– Огненото повеляване е първото, усвоено от Аватар някога.
– Повеляването на лавата първоначалто е било замислено като комбинация от земно и огнено повеляване, което да бъде по силите само на Аватар. В последствие обаче било представено в „Легенда за Кора“ като част от Земното повеляване.
– В „Легенда за Кора“ създаването на мълнии изглежда е станало доста по-широко разпространено умение, отколкото в „Аватар: Последният Въздушен повелител“ – предвид, че така се генерира (част от) електричеството на Репъблик сити.

Advertisements

6 thoughts on “Огнено повеляване

  1. Огънят никога не ми е харесвал, като елемент, а и не си падам по червения цвят. :Р

      • Митко не пиши глупости за елементите че здраво ще ти пусна един вирус в компютъра владея елементите щете те подпаля и псле ще те издухам.

  2. харесва ми огъня е велик елемент ,но може да се използва за добри и лоши цели добре е да може и днез да има огнени повелители

  3. eлементите са могъщи онзи Аватар Георги харесва елементите но да знаете все още има повелители като мен и още 200 които ги познавам но те са на водата и земята на огъня и на останалите 3 съм аз но въздушни са малко само 2 от всичките 200.

  4. Тук намерих много интересна информация, благодаря. Започнах да правя Аватар уики на български език, но се оказа по-трудно от очакваното. Надявам се някой от феновете на Аватар тук да успее да ми помогне да го довърша. Много бих се радвал, ако се получи. Ето линк http://bg.avatar.wikia.com/wiki/. Благодаря Ви предварително!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s