Южно Водно племе

Южното Водно племе е южната част от Водното племе. То е родно на Аватар Кора.
Южното Водно племе някога е било концентрирано във велик град, намиращ се в родното село на Катара и Сока. Смазано от набезите на Огнената нация,  Южното племе отслабва остава почти без защита срещу по-нататъшни нападения.
За разлика от сестринското си северно племе, по време на Стогодишната война хората от Южното Водно племе са на ръба на изчезването, едва ли не без никакви воини, останали да ги защитават. Както индианците от реалния свят, членовете на племето имат светлокафява кожа. Традициите в Южното племе малко напомнят на индианските.

История

Първоначално Водното племе е било едно и е живеело изцяло на Северния полюс. Но след граждански смутове група воини, Водни повелители и лечители отпътували до Южния полюс, за да създадат ново племе. Заради разделянето двете части се развили напълно различно. Южното Водно племе построило красив град, изпълнен с Водни повелители, но той бил сринат от Огнената нация. Огнените повелители успели да пленят много южни Водни повелители. Въпреки че били превъзхождани по брой, Водните повелители направили добра битка, пленявайки кораб в лед и карайки го да корабокрушира. Очевидно борбата им не е било достатъчна, защото след това Хама останала единствената Водна повелителка и също била отвлечена.
Контактите между двете племена били прекъснати и Южното племе се разделило на по-малки групи, които се разпръснали из Южния полюс. Хората се снишили и заживели в малки иглута и скромни шатри от тюленова кожа.
Един ден Южното Водно племе било атакувано от Южните нашественици, елитна военноморска част на Огнената нация. Те знаели, че има още един жив Воден повелител на юг и били изпратени да го убият. Този повелител била малката Катара. Воините на Южното Водно племе, водени от вожда Хакода, се били храбро срещу нападателите, но водачът Йон Ра успял да влезе в селото. Той пленил майката на Катара Киа и я разпитал кой е последният Южен Воден повелител. Първо Киа отричала да има такъв, след като Огнената нация отвлякла всички. Но Йон Ра я опровергал, казвайки че източникът му му е казал, че има още един повелител в племето. Заплашил, че няма да напусне, докато не го открие. Киа бавно казала на Йон Ра, че тя е последният Воден повелител в Южното Водно племе. Излъгала, за да предпази дъщеря си и селото. Казала, че е готова да стане пленница, но Йон Ра отвърнал, че не взима затворници и безмилостно я убил.
По време на войната Южното Водно племе било в ужасно състояние, на ръба на изчезването. Оцелялото население намалявало постоянно заради набезите на Огнената нация и било беззащитно, защото воините му отишли в Земното кралство да помагат на тамошната армия в битките с Огнената нация. С отпътуването на последния Воден повелител Катара и последния воин Сока с Аватар Енг, хората останали главно възрастни и средни на години жени и много малки деца.
След гостуването на Енг, Катара и Сора в Северното Водно племе, то изпратило група Водни повелители и лечители, която да помогне за възстановяването на Южното племе.
С края на войната Южното Водно племе започнало да възстановява народа си с помощта на Северните повелители. Петдесет и три години след края на Войната, на senraqдвамата Водни повелители от Южното Водно племе Тонрак и Сенна, се родила дъщеря на име Кора. Тя се оказала следващата Аватар след Енг, продължавайки цикъла на прераждане. По това време Южното Водно племе било значително нараснало, което показва успеха на доброволците от Севера, които заминават на юг, за да възродят сестринското племе. Някогашният град е възстановен и около него са построени някои малки селца.
avv1През детството на Кора Орденът на Белия лотус посещава Южното Водно племе, за да провери сигнал за появата на нов Аватар.Търсенето им се увенчава с успех. Катара, вдовицата на предишния Аватар и член на същото племе, помага на Кора да овладее Водното повеляване, както навремето помага и на Енг.
Южното Водно племе има свой представител в Съвета на Републиката на обединетите нации.

Форма на управление на племето

Южното Водно племе е много по-малко разслоена общност от Северното си сестринско племе. Не е ясно дали водачеството се предава в семейството като на север или чрез друг метод, но е много възможно вождът да не е официална позиция в племето – и хората просто да са я отстъпили на Хакода (бащата на Катара и Сока) заради чара му и репутацията му на умел и мъдър човек.

Обичаи
Избягване на ледовете

Племето има уникален ритуал за преминаване на име „Избягване на ледовете“. Той е древен и служи като първа стъпка на младото момче към превръщането му в пълноправен член на племето (не е ясно дали и момичетата са подлагани на това изпитание – Бато го описва „за млади членове на Водното племе, но само Сока е посочен като пропуснал шанса си да участва, въпреки че Катара е вече на четиринайсет). Ритуалът е описан като „церемониален тест за мъдрост, храброст и вяра“.
Когато момче достигне възрастта четиринайсет, баща му го взима със себе си в морето и го предизвиква да управлява кораба през изпълнени с айсберги води. Бащата наблядава,у но не се намесва. Ако момчето успее, баща му рисува на челото му церемониален знак, който символизира демонстрираните по време на теста качества. Знакът за мъдрост е за този, който е показал качества на водач и решитеност. Знакът за храброст е за този, който е демонстрирал кураж. И накрая, знакът за доверие се дава на този, който се е доказал като изключително стабилен човек, на когото може да се разчита.
Южното племе е склонно да приспособява традиции като Избягването на ледовете, когато обстоятелствата го оправдават. Когато Бато научава, че Сока никога не е преминавал през ритуала след заминаването на Хакода, той взима Сока, Катара и Енг за „избягване на ледовете“ в скалистите води на Земното кралство. Когато успяват, той белязва и тримата и обявява дори Енг за почетен член на Водното племе.

Игри

Децата в племето играят игра наречена пингвинско пързаляне, която се състои от улавяне на пингвин и язденето му като импровизирана шейна.

Равенство на половете

Докато Северното Водно племе има изключително патриархална култура, ролите на половете в Южното племе съвсем не са така строги. Катара е шокирана, когато научава, че Северното племе забранява на жените да учат Водно повеляване освен за лечителски цели. Всъщност, баща й Хакода разпознава способностите й да повелява отрано и неуспешно издирва учител, който да я обучава. Жените Водни повелителки винаги са взимали активно участие в битките в Южното племе.
Освен това, момичетата никога не се вкарват в уговорени бракове, а се женят за когото те решат.
Все пак, в Южното племе има някакви отредени роли. В първите епизоди Сока показва сексистко поведение (когато се среща с Воините Киоши), твърдейки за разнообразни ситуации, в които мъжете са по природа по-добри от жените – в задачи като лова, риболова и сраженията. Но дори и Сока е шокиран и объркан, когато научава за сексистките обичаи в Северното племе.
Като цяло Южното племе изглежда има по-проста и нейерархична култура, както и по-непредубедени и гъвкави нагласи.

Advertisements

One thought on “Южно Водно племе

  1. ХАРЕСВА МИ ДА ОБИЧАМ ЕЛЕМЕНТИТЕ НО КОЙТО ГИ МРАЗИ Е ЕДНА ОТРЕПКА,ТРЯБВА ВИНАГИ ДА СЕ НАДЯВАМЕ ЧЕ ОТНОВО ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ СТАНЕМ ПОВЕЛИТЕЛИ И АВАТАР ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s