Въздушните номади

Air nomads 1Въздушни номади са народът, който практикува Въздушното повеляване. Един от основните четири народа на света, номадите са пътешественици, но имат четири Въздушни храма във всеки край на земното кълбо, скрити на върховете на високи планини в Северното Земно кралство и на три отдалечени острова. Те представляват монашески орден. За разлика от другите народи, при тях абсолютно всички хора са повелители заради високото ниво на духовност, което притежават.
Air nomads 2По време на Ерата на Раава предците на Въздушните номади получават контрола над елемента на Въздуха от лъвокостенурката, която им го дарява чрез Енергийно повеляване. Те могат да вземат от нея тази сила, когато странстват в Пустошта на Духовете в търсене на храна. За разлика от хората от другите градове върху корубите на лъвокостенурки, първите Въздушни повелители живеят в хармония с духовете и показват огромно уважение и разбиране на духовните въпроси. Когато Ерата на Раава приключва с началото на Ерата на Аватар и лъвокостенурките се оттеглят от защитаването на човечеството, тези хора се превръщат в първите Въздушни номади и тръгват из света, за да построят храмове в четирите му края.
Въздушните номади са миролюбив народ, който при едно от идванията на Кометата на Созин бива заличен от воините на Огнената нация. Преди това да се случи, номадите живели в своите големи храмове и пътували по света на гърбовете на летящите си бизони. Обичали забавленията и имали силно развито чувство за хумор.
Air nomads 3Винаги са били най-малобройният народ в света. Икономиката им се базирала основно на ограничено земеделие. Населението им винаги е било малочислено в сравнение дори и с Водното племе, което било далеч по-малко от двете основни световни сили – Огнената нация и Земното кралство.
Годината, в която Въздушните номади станали жертва на геноцида на Огнената нация, е начало на новото летоброене. По ирония на съдбата единственият оцелял от клането е точно този, когото Огнената нация най-силно желаела да убие в стремежа си към световно господство – 12-годишният Въздушен повелител и Аватар Енг, който избягал от Южния Въздушен храм малко след началото на Стогодишната война и се оказал в капана на айсберг заедно със своя бизон Апа. Сто години по-късно Енг е събуден и освободен от Катара и Сока от Южното Водно племе, които му помагат да успее да възстанови равновесието и мира между воюващите народи.
Air nomads 4След Стогодишната война Енг открива няколко небесни бизона и няколко крилати лемура. Междувременно, група, кръстила се Въздушните последователи, се опитва да възстанови ученията, културата и традициите на Въздушните номади. След като връщат четирите Въздушни храма към някогашното им величие, те ги населяват заедно с новооткритите бизони и лемури.
Въздушният народ получава свой представител в Съвета на Обединената република – място, заемано от Въздушен последовател, а по-късно от Тензин до 171 г. сл. геноцида над Въздушните номади.
През 171 г., след Хармоничната подредба хора от различни части на света, които Korra_Ep-6-7_07нямат умения за повеляване, внезапно започват да демонстрират новопридобита дарба за Въздушно такова. Тензин започва да обучава група доброволци за ново поколение Въздушни номади с цел да укрепи все още възстановяващия се свой народ и да съхрани повелителските традиции на своята култура. След бунта на Червения лотус Тензин решава, че номадите трябва отново да странстват из света и да помагат на всички народи в борбата им с корупцията и хаоса. През 174 г. новият Въздушен народ продължава да се развива и все повече хора, получили дарбата за Въздушно повеляване, се обучават в изкуството му на Острова на Въздушния храм в Града на Републиката.

Култура

Air nomads 6Докато другите народи имат кралски особи и са монархии, Въздушните номади се ръководят от старши монаси и монахини във Въздушните храмове. Благодарение на миролюбивите учения на водачите си, тези хора са по природа кротки и спокойни хора.
Въздушните номади са единственият народ, съставен изцяло от повелители, благодарение на високата духовност в живота му. Медитацията е важна част от ежедневието на Въздушните повелители и им помага да съсредоточат своята енергия и да разберат потенциала на елемента си.
Имат силно развито чувство за хумор и често комбинират обучението и забавните игри – както когато монах Гиацу тренира Енг на Въздушно повеляване, като двамата заедно запращат пай по група медитиращи монаси.
Air nomads 7Въздушните номади почитат определени събития и празници, като фестивала на Янгчен, който отбелязва победата на Аватар над дух на Мрака. Според Енг това е един от най-важните празници в календара на Въздушните номади… а също и един от най-забавните.
Татуировките под формата на стрелки по тялото на всеки Въздушен номад показват, че той или тя е овладял/а Въздушното повеляване. Те са имитация на естествените стрелки на главите на летящите бизони, които имат дарбата на повеляват на Въздуха и са учителите на Air nomads 5този народ, така както къртицоязовците са обучили Земните повелители на изкуството им. В действителност, Енг е достигнал едва трийсет и пето ниво, когато напусна Южния Въздушен храм, но благодарение на това, че е изобретил Въздушния скутер, е получил стрелките си по-рано и така е станал най-младият майстор на Въздушното повеляване в историята до внучка си Джинора, която успява да заслужи своите само на 11-годишна възраст. Синът на Енг Тензин по-късно става първият майстор на Въздушното повеляване след геноцида над номадите.
В новата Въздушна нация всеки нов повелител е длъжен да даде клетва за ненападение, като се зарича да следва миролюбивия път на Въздушните номади и да прибягва до битка единствено когато всички други средства са изчерпани.

Сезон

Всеки от четирите народа е повлиян от сезона, в който съответстващото му повеляване е в своя връх. Есента е главният сезон за Въздушните номади. Въздушните повелители са най-силни именно тогава. Повечето деца на Въздушните номади се раждат по време на есента.

Любопитки

– Културата на Въздушните номади силно напомня хиндуистските свещеници и тибетските монаси.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s