Раава и Ваату

raava_vaatuРаава е духът на мира и светлината, а след като се слива с Уан – Духа на Аватар. Тя е един от най-древните познати духове и съществува от над десет хиляди живота време преди появата на първите човеци. Ваату е духът на хаоса и мрака – първият дух, който навлиза в материалния свят. Той разбива бариерата, която го разделя от селенията на духовете, и създава Северния духовен портал и Южния духовен портал, като така позволява и на други духове да преминат. Същността на Ваату влияе на духовете – тласка ги към мрака и ги превръща в тъмни духове.
Раава и Ваату прекарват голяма част от съществуването си в битка помежду си, неспособни да се надвият окончателно един друг. Дори в случаите, в които Раава успее да унищожи Ваату и настава ера на мир, малкото мрак, съществуващ в самата нея, постепенно се увеличава, докато Ваату се прероди и цикълът започне отново. Когато пък Ваату успее да унищожи Раава, постепенно тя се възражда от светлината в него.
wan_vaatuПо време на Хармоничната подредба на планетите през 19 829 г. пр. геноцида над Въздушните номади Раава завинаги слива своята същност с тази на Уан и така двамата създават Аватар. Обединени, те побеждават Ваату и го заключват в Дървото на Времето за 10 000 години. По време на следващата Хармонична подредба през 171 г. сл. Геноцида Ваату временно се слива с Уналак и се vaatu_unalakпревръщат в Тъмния Аватар. Тяхната форма обаче бива пречистена от Аватар Кора по време на битката. В резултат Ваату избледнява в Раава и Аватар, където ще събира сили докато отново не се освободи. Раава пък губи своята връзка с Уан и всички останали Аватари след него, но успява да се слее отново с Кора, да създаде наново Аватар и да стартира още веднъж Цикъла Аватар.

Характерът на Раава

Raava2Отдадена на мисията си да защитава равновесието в света, Раава може да бъде агресивна към всеки, който представлява заплаха за това. Въпреки че се бие с Ваату за доброто и на духове, и на хора, тя отначало е по-осъдителна към човешкия вид, като смята представителите му за неспособни на благородство, смелост и грижа за който и да е, освен за самите себе си. Затова тя бързо обвинява Уан за грешките му остава нащрек за следващи проблеми от него. Но след време осъзнава, че съдила за всички хора твърде прибързано и започва истински да се грижи за Уан и неговите бъдещи прераждания.

Характерът на Ваату

vaatu_by_saxonxvi-d73v0qhХарактерът на Ваату е доста плосък, тъй като той е обсебен единствено от целта си да унищожи Раава и да донесе десет хиляди години мрак при идването на Хармоничната подредба. Неговото очевидно отвращение от Раава е нормално, предвид, че тя е неговата противоположност, но се изостря дори повече, когато Раава успява да го задържи под контрол… и още повече, когато тя се слива с Уан и го запечатва в Дървото на Времето, като така подхранва желанието му за отмъщение. Встрани от това, че жадува да унищожи Раава завинаги, той следва строго последователен път на разпространяване на хаос и унищожение, тъй като тези две неща го олицетворяват и му дават сила.
Въпреки че по подразбиране всява хаос, Ваату излъчва спокойствие, никога не губи целта от поглед и не се паникьосва, дори и пред лицето на вероятна загуба. Той спокойно изтърпява времето си в Дървото на Времето, като 10 000 години чака някой, който да го освободи. Той е уверен в уменията си и когато общува с човеци гордостта му нараства до чиста арогантност – той презира тази раса, защото е далеч по-стар и могъщ от нея и си въобразява, че никой човек никога не би могъл vaatu_unalak1да бъде предизвикателство за него. Дори след като Аватар Уан го надвива, той отказва да признае преродения Уан Кора и когато й говори, се обръща единствено към Раава. Единственият човек, когото изглежда признава, е неговият съюзник Уаналак, към когото се отнася добре и без следа от презрение, дори и когато самият Уналак смята, че го е провалил. Този факт показва, че въпреки че е по рождение унищожителен, Ваату хладнокръвно пресмята и е способен да сложи настрана предразсъдъците си към хората в името на целите си. И дори да стигне толкова далеч, че да се слее с един от тях, за да се изравни с Раава и да обърне собствената й стратегия срещу самата нея. Дори в самото начало, когато Раава подценява присъствието на Уан, Ваату е достатъчно мъдър, за да използва неговото отчаяние, да го манипулира чрез любовта му към духовете и да го подмами да го освободи от хватката на Раава.

Любопитки

Wan's_statue– В Южния Въздушен храм се съхранява скулптура, в която Раава е прегърнала Уан.
– Ваату и Раава изобразяват Ин и Ян концепцията от китайската философия. Тази концепция описва начина, по който противоположните сили са свързани помежду си и са взаимнозависими. В този случай идеята за двойствеността е изобразена от Раава, която представлява светлината и мира и Ваату, който представлява мрака и хаоса. Ваату е от мъжки пол и е агресивен, а Раава е от женски пол и е винаги спокойна.
Ако продължим да сравняваме с Ин и Ян, Ваату и Раава съдържат в себе си елементи от другия, от които могат да се възродят, бъдат ли победени. По същия начин всяка страна на символа на Ин и Ян има в центъра си малка точка от противоположния цвят, символизираща, че всяка страна е част от другата.
raava_vaatu2– Двойствеността се появява и в имената и цветовете на Раава и Ваату. На санскрит „рава“ означава „звук“, а „вату“ – тишина. Двата духа също така цветово са негативни изображения едно на друго.
– Раава и Ваату са сравними и със Зороастрийската идея за моралната двойственост. Ваату е подобен на Ахриман/Ангра Маиню, като представлява мрака и безнравствеността. Раава пък прилича на Ахура Мазда, която представлява нравствеността и светлината.
– Когато Ваату нараства, шарките му стават по-детайлни и се сдобива с повече петънца. По същия начин, когато Раава се смалява, някои от детайлите от шарката й изчезват.
– Ваату с подигравка се обръща към Аватара с името „Раава“. По ирония Кора го побеждава самичка, без Раава в себе си и докато Ваату се е слял с човек.
– Чрез силата на Ваату Уналак успява да накара духове да се бият с Кора по време на Хармоничната подредба.

Raava_and_Vaatu

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s